Jeugdclub
za
hele dag Mini pot van olen
Mini pot van olen
Sep 21 hele dag
Mini pot van Olen : Waar : Gemeentelijke sporthal P.Verhaertstraat 7 , 2250 Olen Weging : U11 08u30 – 09u00 ( Jongens ) 09u00 – 09u30 ( Meisjes ) Weging : U13 12u00 – 12u30[...]
hele dag Ontmoeting Kemzeke
Ontmoeting Kemzeke
Okt 5 hele dag
Ontmoeting Kemzeke : Waar : Sportcentrum ” de sportstek ” Nieuwstraat 60d , 9190 stekene Weging : U11 08u30 – 09u15 Weging : U13 12u30 – 13u15
zo
hele dag Ontmoeting Kemzeke
Ontmoeting Kemzeke
Okt 6 hele dag
Ontmoeting Kemzeke : Waar : Sporcentrum ” de sportstek ” Nieuwstraat 60d 9190 stekene Weging : U9 14u00 – 14u30
hele dag Ontmoeting Lendelede
Ontmoeting Lendelede
Okt 12 hele dag
Ontmoeting Lendelede : Waar : Gemeentelijke sporthal Steuren ambacht 2 te lendelede Weging : U9 13u30 – 14u00 Weging : U11 11u00 – 11u30 Weging : U13 09u00 – 09u30
zo
hele dag Ontmoeting Brugge
Ontmoeting Brugge
Okt 20 hele dag
Ontmoeting Brugge : Waar : Sporthal van campus ter groene poorte Spoorwegstraat 14 , 8200 sint-michiels brugge Weging : U9 13u30 – 14u00 Weging : U11 11u00 – 11u30 Weging : U13 09u0 – 09u30

Judo

Judo is een van oorsprong Japanse zelfverdedigingskunst, die rond 1882 werd ontworpen door Jigoro Kano. Het woord betekent ‘zachte weg’. Een beoefenaar van het judo heet een judoka. Judo is een sport die wereldwijd beoefend wordt en tevens een olympische sport is.

Een hoofdindeling van de judopraktijk maakt onderscheid in

• tachi-waza (staande gevecht)
  • ne-waza (gevecht op de grond)

Daarnaast dient de judoka goed de techniek van het ukemi-waza (valbreken) te beheersen.

De diverse gevechtstechnieken van judo worden verdeeld in:

• nage-waza (werptechniek, worpen)
  • katame-waza (controletechniek)

De technieken zijn erop gericht een tegenstander buiten gevecht te stellen zonder hem te verwonden. Slaan, stoten en schoppen zijn in de judocompetitie verboden, maar verdedigingen tegen dergelijke aanvallen worden wel aangeleerd bij de hogere graden om de ontstaansgeschiedenis van judo beter te begrijpen.

Geschiedenis

Bij het bedenken van judo werd geput uit de rijke Japanse traditie aan vechtkunsten. Combinaties van klemmen en worpen werden echter uit het repertoire weggelaten: die kunnen gevaarlijk zijn, als de partner de techniek van het meerollen onvoldoende beheerst.

Jigoro Kano had bij het ontwerpen van de sport, die ontleend is aan oudere verdedigingskunsten als jiujitsu, ook nadrukkelijk een training van de geest voor ogen. Zijn filosofie wordt gekenmerkt door twee begrippen:

• Seiryoku Zenyo (Maximale effectiviteit met minimale inzet): wat een persoon doet, moet met optimale inzet van geestelijke en lichamelijke energie gebeuren. In het judo leert men de kracht van de tegenstander te gebruiken om hem ten val te brengen. In het leven is dit het principe van de juiste dingen doen op het juiste moment.
  • Jita Kyoei (Wederzijds profijt en welbevinden): de deelnemers dienen respect te hebben voor zichzelf en voor anderen. Bij het beoefenen van het judo leren ze samen te werken om zich de vaardigheden eigen te maken. Zonder tegenstander om mee te judo«n kan men de sport immers niet leren; men werpt zelf en wordt op zijn beurt geworpen. Deze opvatting van samenwerkend leren is ook in andere gebieden van het leven geldig.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat bij de beoefening kracht geen enkele rol zou spelen: door een juiste toepassing van de geleerde technieken zou een klein en zwak persoon zich op tamelijk elegante wijze tegen een grote en sterke aanvaller moeten kunnen verdedigen. Toen het echter ook een wedstrijdsport werd, vervaagde dit uitgangspunt. Immers, zodra beide tegenstanders dezelfde technieken en mogelijke reacties daarop (de overnametechnieken) in gelijke mate beheersen, gaan ook andere factoren zoals kracht toch weer een rol spelen. Hierdoor kunnen wedstrijden vandaag de dag ook het beeld geven van onelegant trek- en sjorwerk, waarbij de gelijkenis met de oorspronkelijke opzet ver te zoeken is.

Bron: Wikipedia